Har du en efterfødselsreaktion/fødselsdepression?

Har du svært ved at trives i rollen som nybagt mor eller far? Måske har du mange bekymringer, føler dig utilstrækkelig, går i panik ved det mindste og måske har du skyldfølelse og dårlig samvittighed over for dit barn. Det kan også være at du har svært ved at sove om natten, har uro i kroppen, føler dig trist, ensom og/eller desperat. Hvis du som nybagt mor eller far har det meget svært i forældrerollen, kan samtaleterapi være vejen ud af krisen til gavn for dig og din familie.

Begyndelsen på den nye tilværelse kan være en særlig sårbar tid for hele familien. Måske kan du genkende at dét, der skulle være blevet en lykkelig begivenhed for dig og jer som familie, har formet sig helt anderledes end du/I havde forventet. 

Dit forældeskab har sat gang i svære tanker og følelser og måske er det svært for dig at finde ud hvad der sker med dig og forstå hvorfor du reagerer som du gør. Det kan være at du føler dig meget magtesløs og hverdagen virker uoverskuelig. Måske kender du til at have skyldfølelse over for barnet og at føle at du ikke slår til, og i nogle tilfælde kan der tilmed være angstfyldte eller aggressive tanker om barnet. Hvis du føler stærk nedtrykthed i længere tid efter fødslen, kan det være en lettelse at tale med nogen om hvordan du har det.

Symptomerne på en fødselsdepression kan være træthed, ængstelse, frustrationer, manglende selvtillid/lavt selvværd, bekymring, manglende følelser for din baby, rastløshed og overdreven følsomhed. Måske har dine spise- og sovevaner også ændret sig. Men til forskel fra andre depressioner er en fødselsdepression knyttet til barnet eller det at blive forældre.

En traumatisk fødsel og et kolikbarn kan være den ydre anledning til at fødselsdepressionen bryder frem, men ofte er det gamle traumer eller noget vi har med os som bliver aktiveret, når vi pludselig står med vores eget forsvarsløse barn i armene. Det er stadigvæk meget tabubelagt at opleve psykiske vanskeligheder i graviditeten eller efter fødslen, og det er ofte en længere proces at acceptere de modsatrettede følelser.

Samtaleterapi kan hjælpe dig med at få sat ord på de dybereliggende følelser, give dig ny indsigt og styrke og hjælpe dig til at få øje på dine ressourcer og nye handlemuligheder. I mit rum er der ingen løftede pegefingre for jeg er overbevist om at du gør det så godt som du kan. Jeg vil guide dig kærligt og inspirere dig til at tro mere på dig selv. Du vil lære dig selv bedre at kende og blive fyldt op med indsigt, så du bedre kan anerkende dig selv. Det er muligt at bearbejde en efterfødselsreaktion/fødselsdepression og få det godt igen. Jeg følger dig gerne på vej.